18 Mayıs 2012 Cuma

Üç Kümbetler


Üç Kümbetler 
Üç Kümbetler Erzurum’un tarihi gizemi
İHSAN KUMRU(GHA) - Erzurum’un adı, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi ve Abdurrahman Gazi Türbesi gibi, Üç Kümbetler’le birlikte de anılıyor. Erzurum Çifte Minareli Medrese’nin güneyinde, Sultan Melik Mahallesi’nde bulunan ve bugün ortadan kalkmış olan mezarlığın içerisinde yer alan Üç Kümbetler, Anadolu’daki mezar anıtlarının en güzel örnekleri arasında yer alıyor.
15 Haziran 2010 Salı 
Üç Kümbetler ismi ile tanınan üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu sanılırken, XII.yüzyılın sonlarında veya XIV.yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken, bunların da 14. Yüzyıla ait oldukları belirtiliyor.
//ÜÇ KÜMTELREİ YETERİNCE BİLİYOR MUYUZ?
İşte Üç Kümbetler hakkında günümüze kadar ulaşmış bilgiler:
“Üç Kümbetler’in yanında kümbeti andıran bir diğer yapının mahiyeti anlaşılamamışdır. Bunun da kümbet olduğu ileri sürülmüşse de bazılarına göre de bir mescittir.

Kesme taştan yapılmış olan bu kümbet sekizgen gövdeli, yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülüdür. İki renkli kesme taştan yapılan kümbetin üçgen alınlıklarında, yuvarlak kemerli kasnak nişlerinde Orta Asya takvimlerinde görülen burç figürlerini andıran boğa, yılan, yarasa, kartal gibi hayvan kabartmaları bulunmaktadır. Buradaki nişlerden birisinin içerisindeki boğa boynuzları arasında bir insan başının benzerine diğer yerlerde rastlanmamaktadır.

Bu kümbetin sekiz cephesinin dört yüzünde birer çift pencere bulunmaktadır. Kümbetin kapısı kuzey yönünde olup giriş kapısı saçakları üzerinde geometrik bezeme ile çiçek ve hayvan kompozisyonları görülmektedir.

Emir Saltuk kümbetinin güneydoğusunda bulunan ikinci kümbetin alt kısmı kare planlı ve on iki cephelidir. Yöresel gri renkte bir taştan yapılmış olup üstte bir küçük, altta ise oldukça bezemeli üç büyük penceresi bulunmaktadır. Bu kümbetin güney cephesindeki penceresi aynı zamanda mihrap görünümündedir. Giriş kapısı üzerindeki kitabe yeri boş olup burada bir kitabe bulunmamaktadır.

İkinci kümbete 4 metre uzaklıktaki üçüncü kümbet yöresel Keyek taşından yapılmıştır. Kümbet on iki cepheli ve dört pencerelidir. Kuzey yönünde giriş kapısı bulunmaktadır.İç kısmında oldukça güzel bezenmiş mihrabı vardır. Kümbetin üzerini örten konik külahın kasnağında Emir Saltuk Kümbetine benzeyen bezemelere yer verilmiştir. Bu kümbetler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından l956 yılında onarılmıştır.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder